نماد روزها و گل ها در اندیشه زرتشت
روزها و گل ها و سروده ها
قسمت اول :
در کتاب بندهش که در سده 3 هجری بزبان پهلوی بدست فردی بنام فرنبغ نگاشته شده برای هر روز ماه گلی در نظر گرفته و مسعود سعد سلمان سراینده سده 5 و 6 برای هر روز ماه سروده ایی دارد که در زیر نام هر روز ماه افزون بر نام ان سروده ایی آورده است .
روز 1- اهورا مزدا – خدای یکتا : اهورا مزدا واژه دو بخشی است – اهورا و مزدا که این دو بمعنای دانای بزرگ هستی بخش است دانای بزرگ هستی بخش فرنام یا لقبی است که ایرانیان برای خداوند یکتا نهاده بودند زیرا اهورا مزدا آفریننده هستی است – نماد اورمزد گل مورد است .
روز 2- بهمن – بهمن که در اوستا وهومنه خوانده میشود دو بخشی است یعنی وهو بمعنی نیک و خوب و منه از بن من بمعنای اندیشیدن شناختن و فهمیدن است هر دو بخش یعنی اندیشه نیک است بهمن از فروزه های اهورا مزدا است در جهان مینوی نماینده اندیشه نیک و در جهان خاکی پاسدار جانوران و چارپایان سودمند است زرتشت با نیروی خرد و بکار گیری اندیشه نیک به شناخت خداوند دست یافت اندیشه نیک یا خرد مقدس یا بهمن نمادی از گوهر خرد اهورا مزدا است که خود سرچشمه خرد است – نماد بهمن گل یاسمن سپید است .
روز3- اردیبهشت – اردیبهشت یا اشاوهیشتا نام دومین ماه سال و سومین روز ماه است و دو بخشی است شامل ارت یا اشا برابر با واژه اوستایی اشا یعنی راستی و نظم و قانون و هنجار است و بخش دوم وهیشتا به معنی بهترین است اردیبهشت در جهان مینویی نماینده قانون و هنجار اهورا مزدا است و در جهان خاکی یا مادی پاسدار همه آتش های سپند است ایزد آذر – سروش و بهرام از یاوران اردیبهشت امشاسپند در کار پاسداری از راستی و آتش های سپند است پیروی از اشا و اردیبهشت پیروی از راستی و قانون است که جهان هستی را سامان میبخشد – نماد اردیبهشت گل مرزنگوش است .
روز 4- شهریور – شهریور یا خشتروییریه ششمین ماه سال است و از امشاسپندان بمعنی توان و اراده یا شهریاری آرزوه شده و شهریار نیک است شهریور یاد آور شاهی داد گسترانه اهورا مزدا است در جهان مادی شهریور نگهبان فلزات است و در زمین نماینده پادشاهی است که یاور بینوایان است – نماد شهریور گل ریحان است .
روز 5- سپندارمزد – اسفند یا سپندارمزد یا سپنته آرمییتی در جهان مینوی نماد فروتنی بردباری و آرامش اهورا مزدا است و در جهان خاکی نگهدارنده زمین و زنان است – نماد سپندارمزد گل پلنگ مشک یا بید مشک است .
روز 6- خرداد – خرداد یا هئور تات با تافظ اوستایی هئور تات بمعنای کمال و رسایی و تند رستی است در جهان خاکی پاسدار آبا های روان و زدایش آب از پلیدی است هستی و زایش همه به آب وابسته است خرداد امشاسپند به امرداد یاری یاری میرساند تا جان موجودات را پاسداری کند – نماد خرداد گل سوسن است .
روز 7- امرداد – امرداد در اوستا امرتات است و حرف ا بمعنی نه و بخش دوم مرت یا مرد بمعنی نابودشدنی و مردنی است امرداد در جهان مادی پاسدار گیاهان و جانوران است – نماد امرداد گل زنبق است .
روز 8 – دی بآذر – این روز بنام دی خوانده میشود بمعنی دادار یا خدا است که از فرنام های اهورا مزدا است – نماد دی باذر گل بادرنگ است .
روز 9- آذر – آذر یا آتر فروغی از اهورا مزدا است سرچشمه نور است و نگهبان آتش های اهورایی جهان است - نماد آذر گل آذر یا آفتابگردان است .
روز 10- آبان – آب یکی از آخشیج های چهار گانه است و نزد ایرانیان محترم است بنابر نوشته های بندهش ایزد آناهیتا یا ناهید یا زهره مادر همه آبها است – نماد آبان گل نیلوفر است .
ادامه دارد ....